Podobno to natura wskazała drogę, co należy zrobić, aby napar z ziaren kawowca smakował jeszcze lepiej, gdy podczas pożaru etiopscy pasterze poczuli przyjemny aromat unoszący się z płonącego krzewu. Z tego artykułu dowiesz się, jak sposób wypalania wpływa na smak kawy. Odpowiemy też na pytanie, czy można wypalać kawę w domu.
Słowo kawa kojarzy nam się głównie z gotowym napojem, ewentualnie z ziarnami, które goszczą w naszej kuchni. Coraz częściej jednak kawę spotkamy też... na parapecie! Wszystko dlatego, że roślina, z której pozyskujemy ziarna do ulubionego espresso, jest nie tylko piękna, ale i prosta w hodowli. Jak uprawiać kawowiec?
Kawiarka to proste w obsłudze urządzenie, dające możliwość przygotowania doskonałego espresso. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, by delektować się doskonałą kawą we włoskim stylu. Jaką kawiarkę wybrać? Jak przygotować kawę w kawiarce? Sprawdź!
Tradycyjna, włoska kawiarka, automatyczny ekspres serwujący mnogość kawowych specjałów, a może aeropres? Miłośnicy kawy dzielą się na tradycjonalistów i poszukiwaczy nowinek, a także na tych, którzy preferują alternatywne metody przyrządzania kawy. Dziś przedstawiamy pokrótce trzy z nich.
Klasyka dobrze znana wszystkim miłośnikom kawy: esencjonalne, aromatyczne espresso. Samo w sobie jest doskonałym napojem, zawierającym wszystko to, za co kochamy kawę. Stanowi też bazę wielu innych specjałów kawowych, i tych czarnych, i tych mlecznych. Zapraszamy na garść ciekawostek o tym kawowym klasyku.
Z jakiej wody przygotować najlepszą kawę.
Przed nami sezon letni, w którym temperatura powietrza sprawia, że nasz organizm zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Obowiązujące przepisy prawa nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia swoim pracownikom wody zdatnej do picia, która może być zastąpiona innymi napojami.
Na naszym rynku pojawił się chyba najładniejszy dystrybutor nablatowy. Ruhens Plus Soda - jakość, która zachwyca.