Filtry Brita dla gastronomii

( ilość produktów: 54 )

Filtry Brita do profesjonalnych zastosowań

Filtrowanie wody pitnej to skuteczny sposób na poprawę jej walorów zdrowotnych i organoleptycznych. Wprawdzie obecnie, na mocy obowiązujących ustaw, do przyłączy wodociągowych musi trafiać woda dopuszczona do spożycia przez ludzi, niemniej jej jakość nie zawsze jest najwyższa. Nawet jeśli nie jest szkodliwa dla zdrowia, na skutek różnych czynników może być mętna lub zawierać bezpieczne ilości pierwiastków (np. chloru czy metali ciężkich), które pogarszają jej smak.

Stosowanie filtrów jest szczególnie istotne w gastronomii. W restauracjach czy firmach cateringowych jakość wody podlega bowiem ścisłej kontroli sanepidu, a przede wszystkim ma kluczowy wpływ na walory przygotowywanej żywności i napojów. Z myślą o potrzebach branży HoReCa firma Brita stworzyła linię profesjonalnych filtrów, które działają bardzo skutecznie i wydajnie przy urządzeniach takich jak ekspresy do kawy, dystrybutory wody, fontanny wody pitnej, maszyny vendingowe czy piece konwekcyjno-parowe.

Jak działają filtry Brita dla gastronomii?

Stałym elementem profesjonalnych filtrów Brita jest głowica z możliwością różnych przyłączeń i ustawień obejścia. Dzięki temu ma ona bardzo szerokie zastosowanie. Do głowicy podłącza się wymienne wkłady, odpowiednie do tego, jakie parametry wody chce się uzyskać w danym urządzeniu. W filtrach wykorzystywana jest technologia węgla aktywnego.

Blok węglowy cechuje się porowatą strukturą, dzięki której zdolny jest zatrzymać cząsteczki zanieczyszczeń mechanicznych o wielkości 0,5 μ. Wiąże jony metali ciężkich, usuwa pozostałości chloru. W zależności od parametrów filtr może przepuszczać odpowiednie ilości minerałów, takich jak magnez czy wapń wpływających korzystnie na walory wody.

Filtr węglowy działa precyzyjnie, nawet w przypadku niskiego natężenia przepływu wody. Woda przepuszczana jest równomiernie przez całą powierzchnię filtrującą, dzięki czemu urządzenie utrzymuje stałą skuteczność przez cały okres użytkowania, pozwalając na uzyskanie wody o niezmiennych walorach.

Zalety korzystania z profesjonalnych filtrów Brita

Stosowane w gastronomii filtry Brita skutecznie redukują mętność wody oraz usuwają z niej substancje, które zakłócają jej smak i aromat. Ma to niezwykle korzystny wpływ na walory produktu końcowego, co przekłada się na zadowolenie klientów i rentowność danego przedsięwzięcia w branży HoReCa.

Filtry Brita to inwestycja, która szybko owocuje także z innej przyczyny. Znacząco obniżają one twardość węglanową wody, tym samym ograniczając tworzenie się kamienia w urządzeniach, do których są podłączone. Zmniejsza to koszty konserwacji i ryzyko awarii użytkowanych w gastronomii, często drogich sprzętów.

Oferowane przez nas filtry Brita są niezwykle łatwe w montażu, obsłudze i bezpieczne w użytkowaniu. Wszystkie dopuszczone zostały do kontaktu z żywnością. Posiadają atesty PZH i stosowne certyfikaty ISO. Podzespoły elektroniczne wykorzystane w filtrach Brita są zgodne z wymogami dyrektyw UE i oznakowane symbolem CE.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel