Co wybrać - kawiarka, ekspres ciśnieniowy czy aeropres?
Co wybrać - kawiarka, ekspres ciśnieniowy czy aeropres?
Miłośnicy kawowych specjałów mogą wybierać pośród wielu metod przygotowania swojego ulubionego espresso czy jednego z mlecznych specjałów: cappuccino, latte, macchiato. Jedni będą wierni tradycji, przygotowując kawę w ekspresie ciśnieniowym czy kawiarce, inni natomiast będą poszukiwać smaku w sposobach alternatywnych.
Klasyczna kawiarka rodem z Włoch
Kawiarki np. Bialetti - rozwiązanie dla fanów espresso. Aby cieszyć się doskonałym espresso wystarczy klasyczna kawiarka od dziesięcioleci obecna niemal w każdym włoskim domu. Najpopularniejsza to ta wyprodukowana przez włoską firmę Bialetti. Przygotowana w niej kawa cechuje się doskonałym balansem smaku i aromatu. Przy okazji zakupu kawiarki warto wyposażyć się w młynek. Doskonałym wyborem będzie ręczny młynek żarnowy Hario Ceramic Coffe Mill Mini Slim.Dla fanów espresso i cappuccino – ekspres Jura. Dla miłośników kawy z ekspresu ciśnieniowego doskonałą propozycją jest model Jura A7. Przy jego pomocy za naciśnięciem jednego przycisku przygotujemy doskonałe espresso, a także cappuccino, latte - jedną z 8 kaw, których przepisy zostały już zaprogramowane.
Ekspres automatyczny: daj się wyręczyć
Inwestycja w ekspres automatyczny sprawia , że nie musimy już kupować dodatkowych akcesoriów jak młynek do kawy, spieniacz czy waga do precyzyjnego odmierzenia ilości ziarna. Kupując jeden ekspres, np. Jura A7, wszystko to mamy w pakiecie, zaś sam ekspres automatycznie zrobi za nas absolutnie wszystko. Nam pozostanie jedynie delektowanie się wyborną kawą przygotowaną w automatycznym ekspresie Jura A7.
Aeropres dla poszukujących alternatywnych dróg
Aeropress to bardzo proste urządzenie, dzięki któremu każdy miłośnik czarnego naparu będzie w stanie przygotować naprawdę świetną kawę w domowym zaciszu. Dodatkowe jego cechy, jak wysoka jakość wykonania i niewielkie rozmiary, pozwalają użytkownikowi zabrać go ze sobą choćby na wakacje. Aeropress przypomina wielką strzykawkę, w której zmieloną kawę zalewamy wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciskamy przez papierowy lub metalowy filtr, pozbywając się przy tym fusów. Aeropress zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.