Blog

Czy pochodzenie kawy wpływa na jej smak?
Arabika i Robusta - każdy z nas słyszał o tych dwóch gatunkach kawy. Jak wiadomo, różnią się one nieco między sobą i każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak poszukując wymarzonego smaku kawy, warto wziąć pod uwagę jeszcze jeden aspekt: jej pochodzenie. Jaki ma ono wpływ na smak kawy? Zapraszamy do lektury!
Czytaj więcej
Jak zadbać o swój ekspres?
Gdy zaopatrzymy się już w wymarzony ekspres, dzięki któremu poranki przepełnia aromat świeżo zaparzonej kawy, warto pomyśleć o jego właściwej konserwacji. Z pomocą odpowiednich, profesjonalnych środków czyszczących, z łatwością zadbamy o urządzenie. Jakie preparaty będą potrzebne? Jak je stosować?
Czytaj więcej
Palenie kawy
Podobno to natura wskazała drogę, co należy zrobić, aby napar z ziaren kawowca smakował jeszcze lepiej, gdy podczas pożaru etiopscy pasterze poczuli przyjemny aromat unoszący się z płonącego krzewu. Z tego artykułu dowiesz się, jak sposób wypalania wpływa na smak kawy. Odpowiemy też na pytanie, czy można wypalać kawę w domu.
Czytaj więcej
Z poradnika młodego zielarza. Domowa kawa.  Jak uprawiać kawowiec?
Słowo kawa kojarzy nam się głównie z gotowym napojem, ewentualnie z ziarnami, które goszczą w naszej kuchni. Coraz częściej jednak kawę spotkamy też... na parapecie! Wszystko dlatego, że roślina, z której pozyskujemy ziarna do ulubionego espresso, jest nie tylko piękna, ale i prosta w hodowli. Jak uprawiać kawowiec?
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel