Arabika i Robusta - każdy z nas słyszał o tych dwóch gatunkach kawy. Jak wiadomo, różnią się one nieco między sobą i każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak poszukując wymarzonego smaku kawy, warto wziąć pod uwagę jeszcze jeden aspekt: jej pochodzenie. Jaki ma ono wpływ na smak kawy? Zapraszamy do lektury!
Marka Melitta ma już 111 lat! Z tej okazji przytaczamy kilka ciekawostek na temat firmy, która dziś jest jednym z wiodących producentów ekspresów do kawy. Jak powstał pierwszy papierowy filtr? Skąd nazwa Melitta? Zapraszamy do lektury!
Gdy zaopatrzymy się już w wymarzony ekspres, dzięki któremu poranki przepełnia aromat świeżo zaparzonej kawy, warto pomyśleć o jego właściwej konserwacji. Z pomocą odpowiednich, profesjonalnych środków czyszczących, z łatwością zadbamy o urządzenie. Jakie preparaty będą potrzebne? Jak je stosować?
Podobno to natura wskazała drogę, co należy zrobić, aby napar z ziaren kawowca smakował jeszcze lepiej, gdy podczas pożaru etiopscy pasterze poczuli przyjemny aromat unoszący się z płonącego krzewu. Z tego artykułu dowiesz się, jak sposób wypalania wpływa na smak kawy. Odpowiemy też na pytanie, czy można wypalać kawę w domu.
Słowo kawa kojarzy nam się głównie z gotowym napojem, ewentualnie z ziarnami, które goszczą w naszej kuchni. Coraz częściej jednak kawę spotkamy też... na parapecie! Wszystko dlatego, że roślina, z której pozyskujemy ziarna do ulubionego espresso, jest nie tylko piękna, ale i prosta w hodowli. Jak uprawiać kawowiec?