Czy pochodzenie kawy wpływa na jej smak?
Pochodzenie kawy a jej smak
Na smak kawy w naszej filiżance wpływa bardzo wiele czynników. Wiemy już, że kofeinowy napój smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy go ze świeżo zmielonych ziaren. Stopień palenia również wpłynie na końcowy efekt. Nie możemy zapomnieć o sposobie przygotowania naszej kawy, bo różnice potrafią być diametralne. Espresso przygotowane w kawiarce będzie się różnić od tego przygotowanego w ekspresie kolbowym. Zaś kawa przygotowana w urządzeniach przelewowych będzie zupełnie inna niż smoliste espresso.
W tym miejscu przystańmy w naszych rozważaniach i zadajmy sobie pytanie, czy pochodzenie ziarna ma wpływ na smak naszego ulubionego napoju. Oczywiście wiemy, że arabika jakościowo przewyższa robustę, ale czy każda arabika smakuje tak samo i jest tak samo dobra? Musimy wiedzieć, iż istnieją pewne różnice w zależności od tego, czy kawa pochodzi z upraw w Ameryce, Azji czy Afryki.
Czym różni się kawa od kawy?
Skoro przywołaliśmy arabikę, skoncentrujmy się na tej odmianie, której uprawa stanowi 70% wszystkich upraw na świecie. Pamiętajmy jednak, że wśród samej rodziny arabiki możemy spotkać jeszcze jej kilka odmian, które różnią się od siebie kwasowością, nutami smakowymi czy tzw. body. W Ameryce, Azji czy Afryce plantacje zlokalizowane są na terenach różnych państw, które specjalizują się w produkcji danej odmiany, ale skoncentrujmy się na kategoryzacji wg. kontynentów i tak też spróbujmy podać ogólną charakterystykę kawy.
Kawa z plantacji w Afryce
Afrykańskie plantacje znajdują się na terenach takich państw jak Uganda, Rwanda, Kenia i najbardziej kojarzona z kawą Etiopia. Napar przygotowany z afrykańskich ziaren cechuje się delikatnie bardziej kwaskowym posmakiem co absolutnie nie znaczy, że jest kwaśna. Mocno wyczuwalne są delikatne nuty kwiatowe, owoców cytrusowych a nawet rodzynek. Stąd wniosek, iż kompozycje przygotowane z afrykańskich ziaren przypadną do gustu miłośnikom kaw lekkich i delikatnych.
Kawa z plantacji w Ameryce
Plantacje w Gwatemali, Meksyku oraz Kolumbii i Brazylii produkują najbardziej klasyczne ziarna. Cechują się one niską kwasowością, wyraźnie dominują w nich nuty orzechowe oraz czekoladowe. Ziarna z Ameryki cenią sobie miłośnicy mlecznych specjałów, tworzą one doskonałą kompozycję w cappuccino czy latte.
Kawa z plantacji w Azji
Ziarna pochodzące z azjatyckich upraw zlokalizowanych w Indonezji, Papui-Nowej Gwinei jak i w Indiach są znacznie mniej popularne niż arabiki afrykańskie czy amerykańske. W smaku wyróżnia się ich ziemistość, odnajdziemy też nuty leśne. Charakterystyczna jest ich mała kwasowość.