Jak przygotować kawę w kawiarce?

2020-01-27
Jak przygotować kawę w kawiarce?

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Aby cieszyć się wyśmienitym smakiem kawy, miłośnicy tego napoju nie muszą posiadać w swoim domu drogiego i skomplikowanego sprzętu. Wystarczy prosta kawiarka nazywana również moką. Możecie nam uwierzyć, że to niewielkich rozmiarów urządzenie pozytywnie zaskoczy was swoimi możliwościami.


Jaką kawiarkę wybrać?

Kawiarki są niewielkich rozmiarów, proste w obsłudze, a przygotowana w nich kawa z pewnością was zaskoczy. Wartą ją mieć w swoim domu. Podczas wyboru swojej pierwszej kawiarki, należy zwrócić uwagę na kilka elementów, aby później czerpać radość z przygotowania małej czarnej. Zacznijmy od materiału z jakiego jest wykonana oraz jakości wykonania, gdyż powinna ona posłużyć nam przez kilka najbliższych lat. Kawiarki dobrej jakości nie śniedzieją, w przypadku stalowych nie pojawia się na nich rdza, są również bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. W polskich sklepach znajdziemy kawiarki, których cena zaczyna się już od 20 zł. Musimy jednak być świadomi, iż w tym przypadku cena jest odzwierciedleniem jakości nie tylko wykonania. ale przede wszystkim materiału z jakiego jest wytworzona.

Warto nieco dołożyć i wybrać model droższy, wyprodukowany przez firmę będącą jednocześnie gwarantem jakości i bezpieczeństwa np. Bialetti. Kolejnym istotnym kryterium jest wielkość. Kawiarki produkowane są w wielu rozmiarach od 1 do 12. Liczba, którą oznaczona jest kawiarka odpowiada pojemności, co przekłada się na ilość espresso z niej przygotowanych. I tak 1 oz. to jedno espresso czyli ok. 40 ml, 3 oz. to trzy espresso czyli ok 120 ml gotowego napoju. Co ciekawe we włoskich domach można znaleźć kilka kawiarek o różnych pojemnościach, zależnie czy kawa będzie przygotowywana wyłącznie dla siebie czy również dla gości.

Jednak, jeśli jesteśmy na etapie zakupu swojej pierwszej kawiarki, proponuję rozmiar dwa lub trzy. 

 

Parzenie kawy w kawiarce

Przygotowanie kawy w kawiarce to proces niezwykle prosty i szybki. Kawiarka zbudowana jest z trzech elementów: zbiorniczka na wodę, lejka z sitkiem oraz zbiorniczka na zaparzoną kawę. Do dolnego zbiorniczka wlewamy wodę, która pod wpływem ciepła zamieni się w parę, która to z kolei wypchnie gorącą wodę do lejka z sitkiem. Wlewając wodę pamiętajmy, aby nie zakryć zaworu bezpieczeństwa.  Kawa w lejku powinna być średnio zmielona, gdyż drobne mielenie sprawi, że pojawi się goryczka, zaś grube mielenie spowoduje, iż tak przygotowany napój będzie wodnisty. Podgrzewając wodę, nie należy ustawiać palnika na największą moc. Pozwólmy wodzie spokojnie przepłynąć przez kawę wydobywając z niej nasze ulubione aromaty. Jeśli już nabierzemy wprawy, warto rozpocząć eksperymenty, bawiąc się grubością mielenia jak i czasem przepływu, aby odnaleźć swój smak ulubionej kawy.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel