Jak zrobić espresso?

2022-10-09
Jak zrobić espresso?

Picie kawy dla jednych osób jest codziennym rytuałem, dla innych – okazją do delektowania się wyszukanym smakiem i aromatem. Jedni amatorzy tego napoju preferują konkretny ulubiony gatunek ziaren oraz sposób ich przyrządzania. Inni lubią próbować i odkrywać nowe smaki. Są też tacy, dla których parzenie kawy jest sztuką i odbywa się zgodnie z ustalonym rytuałem. To oni wiedzą, jak zrobić espresso idealne.

Skąd wzięła się kawa?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych na świecie gorących napojów nieustannie konkurującym o pierwszeństwo z herbatą. Co ciekawsze, pojawiała się na stołach znacznie częściej, towarzysząc posiłkom jako napój codzienny, podczas gdy herbata miała status luksusu. Być może ta popularność wynikała też z większej dostępności kawowych ziaren przywożonych przez żeglarzy z dalekomorskich podróży. Mogła się też do tego przyczynić zawartość kofeiny, która dodawała energii i poprawiała nastrój.

Początkowo kawa pochodziła z Etiopii, gdzie ją wówczas uprawiano. Z czasem uprawy zakładano też w Brazylii i Wietnamie. Chociaż napar kawowy odkryto w VII wieku, do Europy aromatyczny napój trafił w XVI wieku. Od tego czasu nieustannie cieszy się popularnością, tworząc swoistą kulturę oraz ewoluując w nowe formy i smaki. Jednym z nich jest kawa espresso.

Czym wyróżnia się kawa espresso?

Nazwa espresso pochodzi od włoskiego słowa espressivo, które oznacza „wyrazisty”, co sugeruje intensywność smaku i aromatu. Prekursorami i jednocześnie mistrzami w parzeniu tego napoju są Włosi. To właśnie oni wymyślili charakterystyczny czarny napój bez fusów i z unoszącą się na powierzchni pianką. Co ważniejsze, w wyniku wieloletnich eksperymentów sztukę jego przygotowywania doprowadzili do perfekcji. Opracowując idealną recepturę, ściśle też jej przestrzegają, nad czym czuwa Istituto Nazionale Espresso Italiano, czyli włoski narodowy instytut espresso. Zajmuje się on między innymi oceną efektów pracy baristów, przyznając im certyfikat zgodności z własnymi normami. Czym charakteryzuje się idealna kawa espresso? Jej najważniejsze cechy to:

  • jednolity ciemny kolor,
  • aksamitna, lekko zagęszczona konsystencja,
  • gęsta, trwała pianka,
  • proporcja najdrobniej zmielonej kawy – 7 g na filiżankę,
  • temperatura wody do parzenia – 88–92°C,
  • temperatura napoju – 67°C,
  • czas zaparzania – 25 sek.,
  • zawartość kofeiny – 100 mg na filiżankę,
  • pojemność filiżanki – 25–35 ml.

Niezwykle istotne jest też zbalansowanie smaku, które wymaga doboru odpowiedniej mieszanki kawy. Nie powinny w nim dominować kwasowość lub goryczka.

Jak zrobić espresso – potrzebne akcesoria i składniki

Idealna kawa espresso musi być odpowiednio przygotowana. Nie można osiągnąć dobrego efektu, zalewając zmielone ziarna w filiżance wrzątkiem z czajnika. Do przygotowania napoju trzeba mieć odpowiedni ekspres do kawy, taki jak np. ekspres SEED, oraz młynek. Ten drugi jest ważny dlatego, że mielenie kawy tuż przed parzeniem pozwala wydobyć z niej znacznie więcej smaku i aromatu, a jest to przecież najistotniejszą cechą espresso. Przepis na dobrą kawę uwzględnia też rodzaj zastosowanej wody.

Nie może być ona twarda, dlatego jeśli taka płynie z wodociągu, warto zainstalować odpowiedni filtr zmiękczający lub skorzystać z dystrybutora. Zmiękczenie wody ochroni też ekspres przed zarastaniem kamieniem. Z kolei młynek może być częścią ekspresu, jak to ma miejsce w przypadku wymienionego wyżej modelu. Do parzenia kawy zalecane jest ciśnienie o wysokości 15 barów.

Kawa espresso – jak zrobić napój o odpowiednim bukiecie smaku?

Wielu amatorów kawy ceni ją sobie za wyrazistość. To właśnie dla nich jest espresso. Jak zrobić dobry napar, aby zaskakiwał on smakiem i dostarczał jak najwięcej przyjemności, skrywanej w tych kilku łykach? Sekretem jest odpowiednia kawa. Amatorzy, którzy piją ją codziennie rano dla pobudzenia i na dobry początek dnia, nie zawsze przykładają wagę do wyważonego smaku napoju. Zazwyczaj wybierają oni swój ulubiony gatunek po wielu eksperymentach, próbując rozmaitych mieszanek, aż znajdą tę właściwą. Niestety hipermarkety i sklepy osiedlowe oferują bardzo ograniczony asortyment nie zawsze dobrej jakości. Natomiast właściwa mieszanka ziaren jest kluczowa dla espresso. Na rynku popularne są dwie odmiany kaw: Arabica i Robusta. Bogaty bukiet aromatyczno-smakowy zapewni kawie ich odpowiednia proporcja oraz wysoka jakość ziaren.

Dobra mieszanka kawy do espresso – czyli jaka?

Właściwie nie ma jednej recepty na to, jaka mieszanka kawy będzie najlepsza do espresso. Może się zdarzyć, że zakup drogiej kawy nie przyniesie spodziewanych efektów, bo np. będzie ona zbyt mocno palona i gorzka. Podczas przygotowywania espresso przepis powinien uwzględniać zbalansowanie smaku, co w praktyce oznacza brak dominującej przewagi jednej nuty. Oczywiście w warunkach domowych i dla własnej przyjemności można przygotować taką kawę z dowolnej ulubionej mieszanki. Jednak jeśli chce się zabłysnąć umiejętnościami przed znajomymi, warto pokusić się o cupping. Jest to technika degustacji naparu przez pociąganie go z filiżanki jednym siorbnięciem. Dobra mieszanka pozostawia przede wszystkim posmak słodyczy. Idealną kawą do przygotowania espresso będzie Melitta Bacio d'Oro Espresso skomponowana z 70% Arabiki i 30% Robusty, wyróżniająca się posmakiem karmelu, daktyli i wanilii. Natomiast amatorzy orzechów laskowych, limonki i czarnej porzeczki powinni wybrać mieszankę Melitta® Mondo Blu Espresso.

Jak zrobić espresso z kawy rozpuszczalnej?

Osoby, które nie dysponują kosztownym ekspresem ciśnieniowym i nie chcą w niego inwestować, zastanawiają się, czy można zrobić kawę espresso domowym sposobem bez użycia maszyny. Chcą też wiedzieć, jak zrobić espresso z kawy rozpuszczalnej. Niestety to ostatnie zadanie jest niewykonalne z uwagi na to, że żadna kawa w tej formie nie pozwoli uzyskać pożądanej gęstości, a więc również nie wytworzy pianki. Napary rozpuszczalne mają też nieco inny smak i aromat niż kawy ziarniste świeżo mielone. Warto natomiast wiedzieć, że bez maszyny również możliwe jest przygotowanie dobrej kawy espresso. Jak zrobić ją w warunkach domowych? Najlepiej sprawdzi się tradycyjna kawiarka, należy zadbać także o odpowiednie proporcje kawy i wody (12 g/60 ml).

Jak podawać i pić espresso?

Na koniec kilka słów o tym, jak zgodnie z regułą powinna być serwowana kawa espresso. Zwyczajowo podaje się ją w małych filiżankach, koniecznie białych dla kontrastu z napojem. Obowiązkowym dodatkiem jest szklanka czystej niegazowanej wody o temperaturze pokojowej. Pozwoli ona usunąć wszelkie pozostałości innych potraw czy napojów z kubków smakowych, aby mogły one w pełni odbierać smak espresso.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel