Jak zwiększyć zyski w małej restauracji?
Prowadzisz małą restaurację i chcesz zwiększyć przychody? Warto dobrze przemyśleć nowości, które masz zamiar wprowadzić. Tutaj liczy się przede wszystkim konsekwencja i dopasowanie oferty do potrzeb grupy, której masz zamiar ją zaprezentować. O czym warto pamiętać? Jak zwiększyć zyski bez wprowadzania rewolucyjnych zmian? Sprawdź kilka ciekawych pomysłów.
Jak zwiększyć zyski w małej restauracji? Przede wszystkim wskaż grupę docelową
Chęć zwiększenia przychodów z pewnością towarzyszy większości przedsiębiorców działających w branży gastronomicznej. Jak zatem wprowadzić korzystne zmiany? Przede wszystkim dobrze je zaplanuj. Podejmowanie chaotycznych ruchów rzadko wychodzi na dobre. Co więcej, wszelkie projekty biznesowe powinny zostać poprzedzone dogłębną analizą. Co warto wziąć pod uwagę?
Większy zysk w małej restauracji zależy między innymi od tego, do jakiej grupy zaadresujesz swoją ofertę. Rodziny z dziećmi? Smakosze egzotycznych dań? A może pracownicy pobliskich biurowców? Twoje menu, czyli potrawy, które się w nim znajdą oraz ich ceny powinny być dopasowane do oczekiwań potencjalnych gości.
Druga ważna kwestia, która pośrednio wynika z pierwszej, to lokalizacja Twojej restauracji. Dość oczywistym jest fakt, że lokal działający w śródmieściu dużego miasta może pozwolić sobie na inne podejście do biznesu niż ten, który mieści się na peryferiach czy przy drodze szybkiego ruchu. Nie zawsze regułą jest to, że restauracja w centrum powinna specjalizować się w wysublimowanych daniach, natomiast ta na obrzeżach zarobi lepiej na podawaniu tradycyjnego rosołu i schabowego, jednak często taka zależność jest zauważalna.
Zatem bierz pod uwagę wszystkie okoliczności i weryfikuj każdy, nawet najbardziej nowatorski pomysł, uwzględniając warunki, w jakich funkcjonuje Twój biznes.
Zysk w małej restauracji a lista pozycji w menu
Zastanawiając się nad tym, jak zwiększyć przychody w restauracji, wielu przedsiębiorców wpada na pomysł, by rozszerzyć menu. Wychodzą bowiem z założenia, że jeśli dopasują swoją ofertę do upodobań „wszystkich”, to liczba gości będzie musiała wzrosnąć. Niestety w praktyce może okazać się, że jest zupełnie przeciwnie.
Po pierwsze, serwując jednocześnie pizzę, dania kuchni polskiej, greckiej i chińskiej, nie możesz skupić się na profesjonalnym przygotowaniu żadnego z nich – wynika to choćby z ograniczonego wyposażenia kuchni. Ucierpi na tym smak i jakość dań, a to absolutne podstawy dla każdego gościa restauracji.
Co więcej, menu, które zawiera kilkadziesiąt bardzo zróżnicowanych pozycji, staje się nieczytelne, a wręcz odstraszające. Smakosze określonych dań, na przykład makaronów lub steków, zwykle wybierają lokale specjalizujące się w konkretnych potrawach. Określ zatem swoją domenę i przyciągaj osoby, które gustują w danym typie jedzenia. Z pewnością pozwoli Ci to osiągnąć większe zyski w restauracji niż wtedy, gdy wybierzesz rozmienianie się na drobne.
Doskonała jakość potraw i napojów
Nic tak nie zachęca do odwiedzin w restauracji, jak pewność, że można tam zjeść i wypić naprawdę smacznie. Co więcej, wieści na temat jakości pozycji w menu szybko się rozprzestrzeniają. Pamiętaj, że systemy ocen w internecie dla wielu osób stanowią kryterium wyboru lokalu.
Smak i jakość to zatem podstawa. Weź przy tym pod uwagę, że nie chodzi wyłącznie o walory samych dań, ale również napojów i dodatków, na przykład kawy. Jeśli zainwestujesz w wysokiej klasy ekspres, możesz przyciągnąć grono miłośników tego aromatycznego trunku. Ci, którzy regularnie będą wpadać do Ciebie na espresso czy cappuccino, z pewnością zainteresują się również pozostałymi pozycjami w menu. Inwestycja w dobrej jakości sprzęt może być zatem dobrym pomysłem na to, jak zwiększyć przychody w restauracji.
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Jeśli kawa nie stanowi specjalizacji twojego lokalu, a jedynie serwujesz ją jako dodatek do dań, postaw na urządzenie, które jest łatwe w obsłudze. Szybkie przygotowywanie napoju sprawi, że kelnerzy czy barmani zaoszczędzą czas i będą mogli sprawniej serwować ją gościom. Warto pamiętać, że zbyt długie oczekiwanie na danie może być bardzo zniechęcające. Co więcej, brak konieczności zatrudniania profesjonalnego baristy to dobre rozwiązanie, jeśli zastanawiasz się, jak ograniczyć wydatki w restauracji.
Na jakie urządzenie warto się zatem zdecydować? Do wyboru masz wiele ciekawych modeli. Polecany jest między innymi automatyczny ekspres do kawy DUKE W2L Coffee Format, bardzo łatwy w obsłudze za pomocą panelu sterowania. Daje on wybór aż 9 poziomów mielenia ziaren. Pozwoli Ci to przygotowywać pyszne kawy czarne i mleczne, a także gorącą czekoladę.
Inny warty uwagi model to automatyczny ekspres do kawy BREAK W8L Coffee Format + GWARANCJA 12 msc., na który producent daje aż rok gwarancji. Cechuje się on dużym zbiornikiem na wodę (aż 8 litrów) i sporym wyświetlaczem ułatwiającym wybór odpowiedniego napoju.