Latte macchiato – jak zrobić kawę warstwową?

2022-10-18
Latte macchiato – jak zrobić kawę warstwową?

Kawa i mleko – te dwa składniki pozwalają wyczarować kilka wariantów napoju o wyjątkowym smaku i aromacie. Różnią się one proporcjami mleka i kawy, dzięki czemu mają też inny aromat, smak i delikatność. To sposób na dopasowanie wersji do swojego gustu, zależnie od tego, czy lubisz więcej słodyczy, czy goryczki. Jeśli wolisz lekkość i delikatność puszystej pianki sprawdź, jak zrobić latte macchiato.

Niby kawa z mlekiem, a jednak coś więcej

Kawa jest popularnym napojem spożywanym zarówno na co dzień do posiłków, jak i w formie przerywnika między zajęciami, dla relaksu, przyjemności czy podczas spotkania towarzyskiego. Pija się ją w domu, na przyjęciach, w kawiarniach i restauracjach oraz na ulicy czy w samochodzie.

Ogromna popularność kawy i fakt, że ma też wiele korzyści zdrowotnych oraz dostarcza sporo przyjemności, sprawia, że napoje kawowe wciąż ulegają modyfikacjom. Specjalistami w tej dziedzinie są Włosi, którym świat zawdzięcza słynne już espresso stanowiące bazę do różnych wariantów kawy. Jednym z nich jest latte macchiato – trójwarstwowa kawa z mlekiem i pianką. Czym różni się od tradycyjnej mlecznej kawy pijanej do śniadania przez wiele lat?

Jak zrobić latte, czyli kawa z mlekiem inaczej

Latte macchiato to nic innego jak kawa ziarnista zaparzona w ekspresie, pozbawiona fusów i z dodatkiem zwykłego mleka. Co przypomina ta kombinacja składników? Wielu z pewnością kojarzy się z tradycyjną mleczną kawą przygotowaną z kawy zbożowej lub rozpuszczalnej, uzupełnioną porcją ciepłego mleka. Po co więc tracić czas, kupować specjalny sprzęt i naczynia, a często też denerwować się, bo nie wyszło tak, jak trzeba, skoro i tak przed wypiciem wszystko trzeba wymieszać?

Dlatego, że latte macchiato pięknie wygląda i doskonale smakuje. Przygotowanie jej przypomina składanie pysznego tortu, w którym każda warstwa ma swój smak, ale tylko razem tworzą wyjątkową i unikalną całość. Jeśli chcesz przekonać się o tym, jak jest wyjątkowa, dowiedz się jak zrobić kawę latte.

Cappuccino, latte i latte macchiato – czym się różnią?

Chociaż latte macchiato to kawa z mlekiem podobnie jak latte i cappuccino, te trzy warianty kawowego napoju różnią się proporcjami składników. Szczególnie często utożsamiane są latte i latte macchiato, a wielu uważa, że to pierwsze jest po prostu skróconą nazwą. W rzeczywistości różnice są następujące:

  • cappuccino – jest napojem kawowym przygotowanym z około 25 ml espresso uzupełnionej 125 ml mleka spienionego z pomocą gorącej pary. Przed spienieniem mleko ma objętość 100 ml, co oznacza, że zwiększa ją o 25%. Uzyskana pianka powinna być gęsta i kremowa i mieć grubość 1–2 cm,
  • latte – jest napojem kawowym złożonym w równych częściach z espresso i spienionego mleka. W przeciwieństwie do macchiato nie tworzy się oddzielnych warstw ani nie dekoruje pianki na wierzchu. Mleko należy wlać szybko, aby połączyło się z kawą. Na powierzchnię wypływa jedynie warstwa pianki o grubości ok. 1. cm,
  • latte macchiato – napój kawowy różniący się od klasycznego latte tym, że mleko wlewa się do niego powoli, tworząc trzy warstwy. Dolna to ciepłe mleko, środkową tworzy gorące i mocne espresso, a na powierzchni unosi się mleczna pianka.

Jak zrobić kawę latte macchiato – składniki

Jeśli Twoim ulubionym napojem jest kawa latte, przepis na macchiato z pewnością przypadnie Ci do gustu i sprawi, że zechcesz podjąć wyzwanie. Przy odrobinie starań uzyskasz efekt, który dostarczy Ci satysfakcji, a znajomych po prostu zachwyci. Trójwarstwowa kawa z pewnością będzie atrakcją przyjęcia, ale też może wejść na stałe do podwieczorkowego menu w Twoim domu. Potrzebne Ci będą:

  • mleko,
  • kawa ziarnista dobrej jakości,
  • spieniacz do mleka, ekspres do kawy lub kawiarka,
  • młynek do kawy,
  • wysokie szklanki do latte macchiato,
  • długie łyżeczki koktajlowe,
  • opcjonalnie cynamon lub kakao,
  • opcjonalnie naturalny syrop do kawy.

Jak zrobić latte macchiato – wykonanie

Wykonanie kawy latte macchiato nie jest trudne. Jedynym problemem może być dla Ciebie wlanie espresso do szklanki z mlekiem tak, żeby oba płyny się nie wymieszały. Sekretem jest temperatura. Kawa powinna być bardzo gorąca, natomiast mleko tylko ciepłe. Dzięki temu cieplejszy płyn uniesie się do góry, a mleko osiądzie na dnie. Na powierzchnię wydostanie się jedynie zasycona pęcherzykami powietrza mleczna piana. Kolejność wykonywania czynności jest następująca:

  • zmiel dobrą kawę ziarnistą,
  • przygotuj espresso w ekspresie lub kawiarce,
  • podgrzej mleko tak, aby było letnie,
  • spień je za pomocą spieniacza,
  • wlej mleko do szklanki,
  • po ściankach szklanki bardzo powoli wlewaj kawę,
  • udekoruj powierzchnie szczyptą cynamonu lub kakao.

Jeśli wiesz już jak zrobić latte macchiato, chcesz pić ją często i masz obawy, że jej smak Ci się znudzi, możesz go urozmaicić, wlewając do szklanki przed mlekiem łyżkę lub dwie syropu.

Kawa ze spienionym mlekiem – jaką kawę wybrać?

Istotę latte macchiato i wszystkich pozostałych kaw z dodatkiem mleka stanowi dobre, aromatyczne espresso. To ono nadaje smak i aromat napojowi i pozwala delektować się nim przez dłuższą chwilę. Aby espresso było dobre, niezbędne jest przygotowanie go z wysokiej jakości kawy. Koniecznie też musi być zmielona dopiero tuż przed przygotowaniem. Do espresso nadają się mieszanki Arabiki i Robusty, które charakteryzują się słodkawym posmakiem, a jednocześnie mają niewiele goryczy i niską kwasowość. Może to być kawa ziarnista Deliqui: BLEND #5 o orzechowo-kakaowo-cytrusowym smaku lub też idealna do latte cynamonowa kawa ziarnista Deliqui: BRASIL 100% Arabica.

Warto też pamiętać, że nie ma dobrej kawy bez dobrej wody. Dlatego przed przygotowaniem espresso do latte macchiato zadbaj o jej zmiękczenie odpowiednim filtrem. Kawa ze spienionym mlekiem to doskonały sposób na umilenie sobie popołudnia przed telewizorem czy uatrakcyjnienie spotkania z bliskimi przyjaciółmi. Wiedząc, jak zrobić kawę latte i dbając o odpowiednie, wysokiej jakości składniki, zawsze znajdziesz sposób na to, aby sobie i bliskim sprawić przyjemność.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel