Najpopularniejsze rodzaje kawy z ekspresu

2022-07-31
Najpopularniejsze rodzaje kawy z ekspresu

Kawa z ekspresu to obecnie jedna z najczęściej zamawianych pozycji z menu restauracji i kawiarni. Co więcej, aromatycznego napoju, który nie odbiega smakiem i jakością, od tego podawanego w lokalach gastronomicznych, można napić się również w domu, w biurze czy nawet na stacji paliw. Warto znać podstawowe rodzaje kaw z ekspresu, aby znaleźć swój ulubiony wariant.

Kawy z ekspresu – jakie rodzaje są najpopularniejsze?

Espresso, cappuccino, latte machiato – te nazwy są powszechnie znane, a większość osób doskonale wie, co się pod nimi kryje. Jednak już ristretto, lungo czy americano mogą budzić pewne wątpliwości – nie pojawiają się one wyłącznie u osób, które na kawę z ekspresu do kawiarni wybierają się sporadycznie. W poszczególnych lokalach pod daną nazwą mogą kryć się zupełnie inne napoje – można wręcz zaryzykować stwierdzenie, że każdy barista ma swój własny przepis na idealne americano czy cappuccino.

Jeśli zatem masz wątpliwości, jaki rodzaj kawy z ekspresu znajdzie się na Twoim stoliku, nie obawiaj się pytać. Nie masz również obowiązku znać wszystkie nazwy. Masz ochotę na mały, bardzo mocny napój? Upewnij się, co obsługa lokalu rozumie pod pojęciem ristretto lub espresso. Choć w teorii sposoby przygotowania każdego z nich są jednoznacznie ustalone, to w praktyce bywa różnie.

Wynika to także z tego, że nazwy kawy w Polsce mogą być nieco inne niż w pozostałych częściach świata. Przykładowo w naszym kraju jest powszechne zamawianie dużej białej kawy pod nazwą latte. Jeśli natomiast poprosisz w ten sam sposób o napój we Włoszech, nie bądź zdziwiony, jeśli barista poda Ci… szklankę ciepłego mleka bez dodatku kawy.

Które rodzaje kaw z ekspresu są zatem najpopularniejsze? Jakich warto spróbować?

Rodzaje kaw z ekspresu

Znajomość typów kawy z ekspresu jest ważna nie tylko wówczas, gdy chcesz mieć pewność, że zamawiasz w kawiarni dokładnie taki napój, na jaki masz ochotę. Taka wiedza może się również przydać, jeśli chcesz skorzystać z urządzenia w biurze czy na stacji paliw. Przykładowo ekspres automatyczny Melitta® CI Touch czarny F63-102 oferuje aż 10 rodzajów kawy, w tym cappuccino czy café latte. Ten model działa automatycznie, wystarczy wcisnąć wybrany przycisk, a przygotowanie napoju rozpocznie się samoistnie. Na który typ aromatycznego naparu warto się zdecydować? Poznaj główne rodzaje kaw z ekspresu.

rodzaje kawy

Espresso

Jest to baza niemal wszystkich napojów kawowych. Im poprawniej przyrządzone jest espresso, tym lepsza będzie kawa sporządzona na jego podstawie. Może to być cappuccino, café latte czy lungo. Zawsze jednak to właśnie espresso jest jej „sercem”. Powinno ono zawierać od 30 do 35 ml wody, a zaparza się je w temperaturze od 90,5 do 96 stopni Celsjusza, wykorzystując do tego od 14 do 20 gramów mielonej kawy. Najlepsze espresso powstaje ze świeżo mielonych ziaren o odpowiedniej frakcji. Podaje się je w ogrzanej wcześniej, porcelanowej filiżance z dodatkową szklanką niegazowanej wody.

Espresso doppio

Doppio” w języku włoskim oznacza „podwójny”, zatem espresso doppio jest po prostu podwójnym espresso. Do jego zaparzenia wykorzystuje się składniki w podwójnych proporcjach. Z uwagi na zwiększoną ilość wody, najlepiej podać je w filiżance do kawy, która jest nieco szersza i wyższa. To naczynie również powinno zostać wcześniej ogrzane.

Macchiato

Jest odmianą espresso podawaną z niewielką ilością ciepłej pianki mlecznej. „Macchiato” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „poplamiony”, zatem jest to klasyczne espresso z plamką mleka na górze. Przygotowanie tej kawy nie jest skomplikowane. Wykonuje się je tak samo, jak espresso, spienione mleko przygotowuje się oddzielnie, a następnie nakłada na gęstą crème, czyli piankę, którą zwieńczony jest napój. Wiele automatycznych ekspresów przygotowuje tę kawę za sprawą naciśnięcia tylko jednego przycisku. Taką funkcję zapewnia m.in. automatyczny ekspres do kawy Jura D60 Piano Black.

Ristretto

Ristretto jest swego rodzaju skróconym espresso, czyli takim, w którym ilość kawy jest standardowa, jednak wody jest nieco mniej. „Ristretto” oznacza po włosku „wąski”, co doskonale oddaje charakter tego napoju. Do zaparzenia wykorzystuje się niewielką ilość wody, nieprzekraczającą zwykle od 15 do 20 ml. Ristretto jest bardzo esencjonalnym specjałem kawowym. Co ciekawe, napój zawiera mniej kofeiny niż standardowe espresso, ponieważ proces zaparzania jest o połowę krótszy.

Americano

Americano jest znane również pod nazwą lungo, co po włosku oznacza „długi”. Jest to rodzaj kawy z ekspresu w formie przedłużonego espresso, czyli z dodatkiem większej ilości wody niż standardowo. Podawane jest zwykle w większych, wysokich filiżankach, a nawet w kubkach. Pojemność Americano osiąga od 150 do 170 ml wody, co oznacza, iż zawiera ono znacznie więcej kofeiny niż krótkie espresso. Ma również mniej wyrazisty smak i aromat oraz intensywność. Jeśli masz ochotę na tradycyjną czarną kawę, wybierz właśnie americano, ponieważ jest ono do niej najbardziej zbliżone.

Cappuccino

Cappuccino jest jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy z ekspresu. Stanowi połączenie espresso ze spienionym, ciepłym mlekiem. Do zaparzania samej kawy wykorzystuje się tylko 25 ml wody, a resztę stanowi spienione mleko w ilości około 125 ml. Napój podaje się w szerokiej, porcelanowej filiżance. Warto wiedzieć, że za kolebkę cappuccino uważa się Włochy i o ile reszta świata pije je o różnych porach dnia, to Włosi serwują i delektują się tym specjałem wyłącznie w porze porannej i przedpołudniowej.

rodzaje kawy z ekspresu

Latte macchiato

Latte macchiato to również niezwykle popularny typ kawy z ekspresu. Podawany jest z dużą ilością mleka oraz pianki mlecznej. Bazą w tym przypadku jest również espresso o proporcjach jeden do trzech w stosunku do mleka. Można zatem przyjąć, że latte macchiato to bardziej mleko z kawą, niż kawa z mlekiem. Ten rodzaj kawy podaje się w wysokich, przezroczystych szklankach, ponieważ ich wygląd odgrywa równie ważną rolę, co smak. Widoczne są trzy charakterystyczne warstwy, z których najniższą jest ciepłe mleko, środkowa to espresso, a najbliżej brzegu umiejscowiona jest pianka mleczna.

Urządzenia takie jak na przykład automatyczny ekspres do kawy Jura S8 Moonlight Silver (młynek: G3) przygotowują latte macchiato w bardzo prosty sposób – wystarczy nacisnąć wybrany przycisk. Możesz więc rozkoszować się pysznym napojem, nawet jeśli nie masz umiejętności baristycznych.

Kawa z ekspresu – jakie urządzenie wybrać?

Zastanawiasz się, jaki sprzęt pozwoli Ci raczyć się wybranymi rodzajami kawy? Do wyboru masz wiele ciekawych modeli. Dostępne są urządzenia wyposażone w spieniacz mleka, młynek, proces ekstrakcji pulsacyjnej, ale również proste ekspresy pozwalające na sporządzenie klasycznej kawy czarnej oraz białej.

Wszystko zależy od Twoich preferencji, ale także od miejsca, w którym ma stanąć sprzęt.

Jeśli szukasz modelu do użytku biurowego, wybierz taki, który jest bardzo łatwy w obsłudze i czyszczeniu, na przykład automatyczny ekspres do kawy DUKE W8LM Coffee Format +GWARANCJA 24 msc. Jego zaletą jest także duży zbiornik na wodę, dzięki czemu konieczność jego napełniania jest rzadsza niż w innych modelach. W biurach liczą się intuicyjne sterowanie i szybkość działania. To urządzenie idealnie wpisuje się w te wymagania.

Kolejną propozycją jest automatyczny ekspres do kawy Nivona Caferomantica 759. Zapewnia doskonałą jakość mielenia ziaren dzięki stożkowemu młynkowi z hartowanej stali oraz daje możliwość wyboru różnych profili parzenia. Funkcja MOJA KAWA pozwala z kolei na zaprogramowanie ulubionego przepisu na aromatyczny napój. Jest to świetny wybór do mieszkania.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel