Palenie kawy

2020-02-03
Palenie kawy

PALENIE KAWY

Podobno to natura wskazała drogę, co należy zrobić, aby napar z ziaren kawowca smakował jeszcze lepiej, gdy podczas pożaru etiopscy pasterze poczuli przyjemny aromat unoszący się z płonącego krzewu. Z tego artykułu dowiesz się, jak sposób wypalania wpływa na smak kawy. Odpowiemy też na pytanie, czy można wypalać kawę w domu.

 

wypalanie kawy

 

Dlaczego wypala się ziarna kawy?

W wielu miejscach możemy przeczytać o zaletach zielonej kawy i  jej doskonałych wartościach wpływających na zdrowy tryb życia. Być tak jest, jednak jej naturalny, płaski i nijaki smak pozostawia wiele do życzenia. Dopiero po poddaniu jej procesowi palenia, z kawy można wydobyć bogactwo aromatów. Dzieje się tak dlatego, że zielona kawa cechuje się zaledwie kilkoma związkami aromatycznymi, zaś poddana procesowi palenia uwalnia ich blisko 700!Każdy gatunek kawy ma swój optymalny stopień palenia osiągany dzięki procesowi, na który składają się temperatura i czas. Ogólna zasada jest taka, iż im słabiej wypalona kawa, tym więcej będziemy w niej wyczuwać kwasowości i naturalnych aromatów. W przypadku bardziej intensywnego palenia jej smak przejdzie w kierunku nut czekoladowo orzechowych.

Jaki ma przebieg proces wypalania kawy?

Oczyszczone, surowe ziarna kawowca umieszcza się w piecu bębnowym, gdzie poddane działaniu wysokiej temperatury, nawet do 260 stopni Celsjusza, karmelizując zyskują brązową barwę, a ciągłe mieszanie pozwala na równomierne wypalenie. Podczas procesu odparowana zostaje uwięziona w nich woda, przez co tracą blisko 30% swojej masy. Warto w tym miejscu zauważyć, że proces wypalania ziaren nie ma wpływu na ilość zawartej w nich kofeiny. Po zakończeniu palenia kawy jest ona studzona i pozostawiona, by w naturalny sposób odprowadzić z niej uwalniający się dwutlenek węgla.

 

wypalanie kawy

 

Jasne, średnie i mocne to trzy rodzaje wypalenia kawy. 
Czym dokładnie różnią się od siebie stopnie wypalania ziaren kawy?

Palenie jasne odbywa się w temperaturze około 200 °C. Przy tej temperaturze cukry nie karmelizują zbyt mocno, przez co kawa ma dość jasny odcień brązu. W smaku wyczuwa się lekką kwasowość, cytrusowe oraz winne aromaty. W ten sposób najczęściej wypala się kawy afrykańskie. Palenie średnie  to zdecydowanie najczęściej wykorzystywany styl palenia kawy. Temperatura waha się między 210°C a 220 °C, przez co kawa w naszej filiżance będzie mniej kwaśna. Do  głosu dochodzą coraz bardziej wyczuwalne nuty orzechowe, czekoladowe i goryczkowe. Najpopularniejsze style średniego palenia to American i City. Palenie bardzo mocne  jest typowe dla francuskich i włoskich palarni. Większość cukrów w temperaturze 250°C ulega pełnej karmelizacji, przez co ziarna przybierają kolor ciemnobrązowy czy nawet wpadający w czerń. Kwasowość staje się niemal niewyczuwalna, zastępuje ją coraz bardziej wyrazista goryczka. Mocno wyczuwalne są aromaty czekolady jak i orzecha.


wypalanie kawy

 

Jak wypalać kawę w domu?

Aż do połowy XIX wieku kawę wypalano w domu. Z czasem czynność ta przeniosła się do palarni kaw. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie piekarnika. W tym celu należy rozgrzać go do temperatury nie przekraczającej 230 stopni, wysypać zielone ziarno kawy na blachę i prażyć 15-20 minut. Warto też włączyć termoobieg i co jakiś czas przemieszać, pilnując aby nasze ziarna brązowiały równomiernie. Możemy również skorzystać z patelni. Przy tej metodzie należy użyć dużego palnika i pamiętać o tym, by cały czas mieszać ziarna. Po wyłączeniu ognia, należy je jak najszybciej schłodzić przesypując z patelni do płaskiego naczynia. Jeśli jednak coś poszło nie tak, zawsze możecie skorzystać z naszej oferty kaw przygotowanych w stylu City.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel