Woda w miejscu pracy - rodzaje urządzeń filtracyjnych

2019-03-21
Woda w miejscu pracy - rodzaje urządzeń filtracyjnych

Woda w miejscu pracy

Przed nami sezon letni, w którym temperatura powietrza sprawia, że nasz organizm zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Obowiązujące przepisy prawa nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia swoim pracownikom  wody zdatnej do picia, która może być zastąpiona innymi napojami. W przedsiębiorstwach spotkamy  wodę butelkowaną, dystrybutory filtrujące lub filtry do wody z sieci wodociągowej.

Butelka

Woda w plastikowej butelce wydaje się być najprostszym rozwiązaniem. Czy jednak na pewno? Z jednej strony jej atutem jest wygoda wynikająca z  łatwości przenoszenia, dzięki czemu jest dostępna np. dla pracowników pracujących w terenie. Jednak produkcja wody w plastikowych butelkach wiąże się z dużym zapotrzebowaniem na energię oraz transport, co z kolei przekłada się na koszty wytworzenia. Po stronie pracodawcy pojawiają się też kłopoty logistyczne, bowiem to na nim spoczywa obowiązek redystrybucji i ciągłego monitorowania stanu. Dodatkowym obciążeniem jest również kwestia odpadów powstających ze zużytych butelek PET.

Dystrybutor filtrujący - tania woda do firmy

Coraz częściej wybieranym rozwiązaniem są bezbutlowe dystrybutory filtrujące wodę. Zapewniają one dostęp do wody zimnej, gorącej a nawet gazowanej. Jest to zdecydowanie bardziej przystępny sposób, aby zapewnić pracownikom nieograniczony dostęp do wody pitnej. Głównym atutem zaopatrzenia się w taki dystrybutor jest fakt, że znika problem dystrybucji oraz utylizacji odpadów PET . Takie dystrybutory najczęściej ustawiane są w aneksach kuchennych lub korytarzach, aby ułatwić swobodny dostęp do urządzenia. Nie można też zapominać o bardzo istotnym czynniku mającym wpływ na wybór takiego rozwiązania: jest ono po prostu tańsze i nie pochłania czasu osobom z biura odpowiedzialnym za zaopatrzenie. Woda jest zawsze dostępna, zawsze świeża i w zadanej temperaturze.

Filtr

Dużą popularnością szczególnie wśród małych firm cieszą się systemy filtracyjne, które podają zawsze świeżą i smaczną wodę bez zmian temperatury. Dzięki filtrom woda zostaje oczyszczona z zanieczyszczeń pochodzących z instalacji wewnętrznych oraz dodatkowo zmiękczona. Proces ten przekłada się na smak przygotowywanych napojów. Należy zwrócić uwagę, iż metoda ta jest bardzo ekologiczna. Przy jej stosowaniu nie powstają zbędne odpady. Należy jednak zwrócić uwagę, że stosując filtry nakranowe czy podzlewowe nie otrzymamy wody podgrzanej czy schłodzonej. Ta opcja zarezerwowana jest dla bezbutlowych dystrybutorów filtrujących wodę podłączonych bezpośrednio do sieci wodociągowej. Na wybór sposobu zapewnienia pracownikom wody pitnej ma wpływ kilka czynników, spośród których możemy wymienić miejsce i rodzaj wykonywanej pracy. Dla pracowników pracujących w terenie najwygodniejszą formą będzie woda w butelce lub coraz częściej w bidonie wielokrotnego użytku. Natomiast w przestrzeni biurowej najlepiej sprawdzą się dystrybutory filtrujące oraz systemy filtracyjne, za których stosowaniem przemawia wygoda, ekologia oraz oszczędności. 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel