Z jakiej wody przygotować kawę?

2020-01-07
Z jakiej wody przygotować kawę?

Kawę przyrządzamy w doskonałym ekspresie, nasze ziarna są wysokiej jakości zakupione w renomowanej palarni, pomimo to nasz napar nie jest idealny. Co może być tego przyczyną? Wielu z nas wciąż będzie szukać problemu w samej kawie, ekspresie czy ustawieniach parametrów takich jak czas ekstrakcji czy temperatura. Przyczyna jednak może tkwić w jakości wody, z której przygotowujemy nasz ulubiony napój.

Woda stanowi aż 97% kawy przez co ma ogromny wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju. Warto zatem poznać kilka podstawowych zasad, które pozwolą czerpać radość z pełni aromatu w naszej filiżance.

Woda filtrowana

Woda składa się z wielu minerałów i pierwiastków w niej rozpuszczonych, wszystkie one wpływają na jej smak. W przypadku wykorzystania wody demineralizowanej z jaką mamy do czynienia po poddaniu jej procesowi odwróconej osmozy przygotowana z niej kawa będzie kwaśna, ostra w smaku. Jeśli woda będzie twarda czyli bogata w minerały to smak przygotowanej z niej kawy będzie nijaki, płaski. Jeśli będziemy chcieli przygotować kawę na bazie kranówki to musimy mieć świadomość, że bardzo często jest to woda z domieszką chloru, którego zadaniem jest zabezpieczenie wody przed rozwojem drobnoustrojów. I chociaż jego niewielka ilość nie ma większego wpływu na nasze zdrowie to w istotnym stopniu wpłynie na smak naszej kawy.

Najlepszym rozwiązaniem jest więc korzystanie z filtrów, które rekomendują producenci ekspresów. Dzięki ich zastosowaniu nasz ekspres będzie chroniony zaś skład mineralny wody odpowiedni do przygotowania naszego ulubionego napoju. Jeśli przygotowujemy kawę metodami alternatywnymi np. w kawiarce czy dripie warto wyposażyć się w niewielki domowy filtr, którego zadaniem będzie oczyszczenie wody z osadów i rozpuszczonych związków chemicznych. Woda, w jakiej temperaturze? Ważnym elementem w procesie przygotowania kawy jest temperatura wody, która powinna zawierać się pomiędzy 88 a 95 stopni Celsjusza. Woda o wyższej temperaturze eliminuje olejki eteryczne zamknięte w ziarnach, natomiast zbyt chłodna ich nie wydobędzie przez co nasza kawa będzie pozbawiona bukietu aromatów, którym powinniśmy rozkoszować się pijąc nasz ulubiony napój.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel