Z poradnika młodego zielarza. Domowa kawa. Jak uprawiać kawowiec?

2020-02-03
Z poradnika młodego zielarza. Domowa kawa.  Jak uprawiać kawowiec?

Z poradnika młodego zielarza

Domowa kawa. Jak uprawiać kawowiec?

Kawa to aromatyczny napój przygotowany jako napar z owoców kawowca. Ta egzotyczna roślina występująca w pasie około równikowym wytwarza owoce, które, po odpowiedniej obróbce, trafiają do naszych domów. Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż roślinę tę można uprawiać w domu. Jednak aby się to udało należy przestrzegać kilku ważnych zasad.

Kawowiec, a w zasadzie kawa arabska (Coffea arabica) w warunkach domowych nie jest trudna w uprawie. Niewielkie, młode rośliny można kupić nawet w supermarketach, a nasiona dostępne są w sklepach stacjonarnych jak i w Internecie. Warto wiedzieć, iż należy je wysiać dość szybko od zakupu, gdyż szybko tracą one zdolność kiełkowania. Kawa arabska w warunkach domowych może urosnąć nawet do 2 metrów, dość dobrze znosi przycinanie, więc jej wzrost możemy w łatwy sposób regulować.

Co należy zrobić aby uprawa kawy w domu się udała.

Aby uprawa kawy na domowym parapecie nie zakończyła się fiaskiem, należy  zastosować się do kilku prostych zasad: Kawowiec lubi jasne stanowiska, jednak nie bezpośrednio nasłonecznione, gdyż jego liście mogą zostać porażone .Roślina ta nie lubi chłodnych podmuchów wiatru, jest wrażliwa na przeciągi, dlatego też nie stawiajmy jej w pobliżu uchylnego okna. Kawowiec będzie dobrze rosnąć w uniwersalnym podłożu dla roślin doniczkowych, warto wspomóc go nawozem do cytrusów, zasilając kilkukrotnie w sezonie. Coffea arabica to roślina lubiąca regularne podlewanie, zadbajmy aby gleba była stale wilgotna ale nie mokra. Unikajmy wody stojącej w podstawce. Nie zapomnijmy o zraszaniu liści i usuwaniu z nich gromadzącego się kurzu. W ciągu roku dobrze się czuje w temperaturze pokojowej, jednak w okresie jesienno-zimowym roślina będzie przechodzić okres spoczynku, dlatego temperatura powinna spaść do około 16°C.

Pierwsze zbiory kawy. 

Nasz kawowiec w doniczce pierwsze owoce wyda po 3-4 latach. Kwiaty kawy arabskiej są białe, lekko pachnące. Jest to gatunek samopylny. Na miejscu kwiatów tworzą się owoce, początkowo zielone zmieniają swoje zabarwienie na czerwony kolor. Potrzebują blisko 9 miesięcy by dojrzeć. Po tym czasie możemy zebrać swój plon. Po ich dojrzeniu wyjmujemy z owoców nasiona, oczyszczamy z miąższu i suszymy. Następnie wystarczy je uprażyć na patelni uważając, aby ich nie przypalić. Z tak przygotowanych ziaren możemy wykonać aromatyczny napar uprzednio oczywiście mieląc ziarna.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel