Woda w restauracji – czy powinna być za darmo?

2022-08-11
Woda w restauracji – czy powinna być za darmo?

Kwestia ogólnodostępnej wody w restauracji – z której konsumenci mogliby skorzystać zupełnie za darmo – budzi pewne kontrowersje. Według jednych dostęp do tego najbardziej podstawowego napoju powinien być bezpłatny. Tym bardziej że często jest on pobierany z kranu, czyli jego koszt dla przedsiębiorcy jest niemal niezauważalny. Inni natomiast uważają, że woda to taka sama pozycja w menu, jak każda inna i nie ma powodu, by oferować ją za darmo.

Woda za darmo w restauracji – tak czy nie?

Jeśli prowadzisz restaurację lub kawiarnię, z pewnością zauważyłeś, że niektóre lokale tego typu podkreślają, że oferują konsumentom wodę zupełnie za darmo. Czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie? Faktycznie ma ono wiele plusów z punktu widzenia przedsiębiorcy.

Przede wszystkim stanowi doskonały chwyt marketingowy. Sformułowanie „za darmo” niemal automatycznie przykuwa uwagę potencjalnych klientów, nawet jeśli dotyczy tak prozaicznej kwestii, jak szklanka wody. Ponadto postawienie na stoliku dzbanka z wodą za darmo jest bardzo mile widziane przez gości oczekujących na podanie im potrawy. Jest to postrzegane podobnie jak darmowe drobne przystawki, które podaje się klientom przed głównym daniem. Takie drobne gesty w wielu przypadkach wystarczą, by stworzyć pozytywne skojarzenia z Twoim lokalem i zachęcić gości do ponownych odwiedzin.

Kolejnym argumentem za podawaniem darmowej wody w restauracji jest ekologiczność tego rozwiązania. Ponieważ wodę pobiera się z kranu, a nie plastikowych butelek, pozwala to na redukcję ilości plastikowych odpadów. Kwestie związane z ochroną środowiska, a przede wszystkim z ograniczeniem produkcji plastikowych opakowań, są obecnie bardzo palące. Jeśli zaprezentujesz podawanie wody za darmo w restauracji jako ruch w stronę ekologicznego podejścia do biznesu, możesz zyskać spory poklask ze strony swoich klientów. Podawanie wody za darmo może zatem przynieść Twojemu lokalowi wiele korzyści, a co najważniejsze, koszty tego rozwiązania są znikome. Zdecydowanie warto je rozważyć.

Woda z kranu w restauracji – czy można ją podawać?

Jeśli chcesz zacząć podawać gościom wodę za darmo, musisz pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim nie możesz nalewać jej prosto z kranu bez poddania jej uzdatnieniu lub przeprowadzenia badania jej parametrów. Ta kwestia jest dyskusyjna – z jednej strony w każdej miejscowości w Polsce kranówka nadaje się do picia bez przegotowania. Z drugiej jednak – jej właściwości są badane jedynie w stacji wodociągów, a mogą ulec zmianie, przepływając przez instalację. Sanepid nie pozwala na podawanie gościom lokali gastronomicznych wody bez aktualnych badań lub bez uzdatnienia przy użyciu filtrów, dzbanków czy dystrybutorów wody dla gastronomii.

Dlatego, jeśli zamierzasz oferować wodę za darmo w swoim lokalu, zadbaj o to, by miała odpowiednie parametry. Warto to zrobić przede wszystkim ze względu na dobro gości i pracowników, ale także po to, by uniknąć nieprzyjemności w razie kontroli. Na szczęście do dyspozycji masz szereg urządzeń, które pomogą Ci uzdatnić wodę w lokalu. Niektóre z nich doskonale nadają się do użytku w gastronomii. Przykładem może być dystrybutor wody podblatowy Mini Neptun przeznaczony do restauracji. Co ważne, taki sprzęt możesz nie tylko kupić na własność, ale także korzystać z niego na zasadzie dzierżawy.

woda w restauracji?

Dystrybutor wody dla restauracji – jaki wybrać?

Wyposażenie lokalu w dystrybutor do wody pozwoli Ci oferować ją klientom bez ryzyka, że spożyją napój o nieodpowiednich właściwościach. Jest to także w pełni zgodne z przepisami ustalonymi przez Sanepid. Takie urządzenia nie tylko filtrują i uzdatniają płyn, ale również mogą go:

  • chłodzić,
  • podgrzewać,
  • zagotować,
  • nasycać dwutlenkiem węgla.

Daje Ci to niemal nieograniczone możliwości wyboru. Możesz również zdecydować się na różne modele urządzeń – na przykład renomowanej marki Bevco. Urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, oferujące dostęp do wody schłodzonej, schłodzonej gazowanej lub w temperaturze pokojowej świetnie sprawdzi się właśnie w lokalach gastronomicznych. Dystrybutory takie są bardzo wydajne, a przy tym ich gabaryty nie są duże.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel