Woda pitna dla pracowników: przepisy, rozwiązania, cięcie kosztów
Nawodnienie w pracy: nie tylko latem!
Zbliża się lato, a wraz z nim słoneczne dni i wysokie temperatury. Każdy z nas wie o tym, że w takich warunkach koniecznie trzeba dbać o nawodnienie; nie tylko podczas wakacyjnych aktywności, ale także w miejscu pracy. Jak wiadomo, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom dostęp do wody lub innych napojów. Co to oznacza? Jaka woda do picia w zakładzie pracy spełnia warunki określone w przepisach? Kiedy potrzebne są tak zwane napoje profilaktyczne dla pracowników? Zacznijmy od początku.
Woda pitna dla pracowników; przepisy i zasady wydawania napojów
Niezależnie od pory roku, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom dostęp do wody zdatnej do picia. Jak to rozumieć?
W rozporządzeniu w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi czytamy:
"Woda jest zdatna do użycia, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie wykazuje agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia wymagania: - mikrobiologiczne określone w części A załącznika nr 1 do rozporządzenia; - chemiczne określone w części B załącznika nr 1 do rozporządzenia." |
Zatem krótko mówiąc, pod tym pojęciem rozumiemy wodę wolną od zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych.
Trzeba też pamiętać o zasadach wydawania napojów:
- Woda i inne napoje muszą być dostępne w ilościach zaspakajających potrzeby pracowników, czyli de facto bez limitów
- Miejsce pobierania wody pitnej musi znajdować się nie dalej niż 75 metrów od stanowiska pracy każdego z pracowników
- Pracodawca jest zobowiązany zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne do pobierania wody (jak również przygotowywania, spożywania posiłków)
- Woda czy inne napoje muszą być udostępnione nieodpłatnie; niedozwolone jest wypłacanie ekwiwalentu.
Czym są "inne napoje" czy też "napoje profilaktyczne"?
W przypadku pracy wykonywanej w warunkach szczególnie uciążliwych, pracodawca jest zobowiązany zapewnić dodatkowo napoje zawierające sole mineralne i witaminy. Będzie to potrzebne, gdy zaistnieje któryś z poniższych warunków:
- Gorący mikroklimat: WBGT (wskaźnik obciążenia termicznego) powyżej 25oC
- Mikroklimat zimny: WCI (wskaźnik siły chłodzącej powietrza) powyżej 1000
- Praca na otwartej przestrzeni przy temperaturze poniżej 10oC lub powyżej 25oC
- Praca fizyczna, powodująca podczas zmiany roboczej wydatek energetyczny rzędu 1000 kcal w przypadku kobiet i 1500 kcal w przypadku mężczyzn
- Praca na stanowiskach, gdzie w wyniku czynników atmosferycznych temperatura przekracza 28oC
Powyższe czynniki to sygnał, że pracodawca powinien zapewnić napoje uzupełniające utracone w toku pracy sole mineralne i witaminy. Mogą to być więc np. napoje izotoniczne czy soki. Należy jednak pamiętać, że są one jedynie uzupełnieniem, a nie zamiennikiem wody. Niezależnie od dostarczonych napojów profilaktycznych, czysta, świeża woda nadal musi być dla pracowników dostępna bez ograniczeń.
Czy woda z kranu nadaje się jako woda pitna dla pracowników w miejscu pracy? A może tylko woda butelkowana?
Wielu pracodawców decyduje się na zakup wody butelkowanej. Nie jest to może złe rozwiązanie, ale zdecydowanie... nieidealne. Takie rozwiązanie wymaga pilnowania kłopotliwych i często kosztownych dostaw, składowania nieporęcznych zgrzewek oraz utylizacji dziesiątek plastikowych butelek. Wszystko to jest szczególnie dokuczliwe latem, gdy spożycie wody jest dość wysokie.
Pracodawcy często zadają więc pytanie: czy woda z kranu spełnia warunki? Generalnie przedsiębiorstwa wodociągowe zapewniają, że jest ona odpowiednio uzdatniona. Jednak problemem często jest instalacja, którą woda musi pokonać, nim popłynie z naszych kranów. Nierzadko właśnie na tym etapie dochodzi do pogorszenia jakości wody. Problemem jest też obecny w wodzie chlor, którego zapach i posmak skutecznie zniechęcają do picia kranówki.
Problem ten można jednak łatwo rozwiązać. Odpowiedni filtr pozwoli oszlifować jakość i smak wody. Taka woda jest czysta pod względem biologicznym i chemicznym, a stopień zmineralizowania jest porównywalny do wody źródlanej.
Filtrowana woda z sieci nie tylko skutecznie i bezpiecznie gasi pragnienie, ale ma też inne plusy: kosztuje ułamek ceny wody butelkowanej, jest dostępna bez limitów, nie wymaga składowania i utylizacji dziesiątek plastikowych butelek, jak to się dzieje w przypadku kupnej wody źródlanej.
Jak zapewnić pracownikom dostęp do świeżej, filtrowanej wody?
Bardzo często słyszymy to pytanie od naszych Klientów. W zależności od specyfiki firmy, a także liczebności i potrzeb załogi, staramy się doradzić najkorzystniejsze rozwiązanie. Oto kilka z nich:
Stojący dystrybutor wody filtrowanej z sieci.
To idealne rozwiązanie do średnich i dużych firm, które pozwala na nieograniczony, wygodny dostęp do wody. W zależności od wybranego wariantu urządzenia, dystrybutor może serwować wodę letnią, schłodzoną, gorącą i gazowaną. W naszej ofercie znajdują się urządzenia odpowiednie zarówno do przestrzeni biurowych, jak i hal produkcyjnych, a nawet placówek medycznych. Produkty z tej kategorii można zobaczyć TUTAJ.
Nablatowy dystrybutor wody filtrowanej z sieci.
Dystrybutory nablatowe działają na tej samej zasadzie, co ich wolnostojące odpowiedniki. Jedyna różnica to ich rozmiar, a więc i miejsce montażu. Dystrybutory nablatowe, jak wskazuje nazwa, zwykle umieszcza się na blacie kuchennym. To dobre rozwiązanie do niewielkich pomieszczeń. Produkty z tej kategorii można zobaczyć TUTAJ.
Fontanna wody pitnej z filtrem.
Fontanny wody pitnej to popularne rozwiązanie w szkołach, parkach, obiektach sportowych. Często sprawdzają się także w firmach, dając wygodny dostęp do wody pitnej bez konieczności stosowania kubeczków. Wśród fontann wody pitnej, występują modele zarówno standardowe, jak i wyposażone w kranik do napełniania naczyń. W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszą się fontanny wody pitnej bezdotykowe, sterowane pedałem lub sensorem zbliżeniowym. Fontanny wody pitnej, zarówno stojące jak i naścienne, można zobaczyć TUTAJ.
Fontanna lub dystrybutor wody z sieci z odpowiednim filtrem wydają się więc być najkorzystniejszym rozwiązaniem. Jakość otrzymanej wody nie ustępuje wodom butelkowanym, a cena jest nawet kilkadziesiąt razy niższa. Jest to więc nie tylko sposób na zapewnienie pracownikom dostępu do wody pitnej, ale także na cięcie kosztów w firmie.