Woda pitna dla pracowników: przepisy, rozwiązania, cięcie kosztów

Nawodnienie w pracy: nie tylko latem!
Zbliża się lato, a wraz z nim słoneczne dni i wysokie temperatury. Każdy z nas wie o tym, że w takich warunkach koniecznie trzeba dbać o nawodnienie; nie tylko podczas wakacyjnych aktywności, ale także w miejscu pracy. Jak wiadomo, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom dostęp do wody lub innych napojów. Co to oznacza? Jaka woda do picia w zakładzie pracy spełnia warunki określone w przepisach? Kiedy potrzebne są tak zwane napoje profilaktyczne dla pracowników? Zacznijmy od początku.
Woda pitna dla pracowników; przepisy i zasady wydawania napojów
Niezależnie od pory roku, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom dostęp do wody zdatnej do picia. Jak to rozumieć?
W rozporządzeniu w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi czytamy:
"Woda jest zdatna do użycia, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie wykazuje agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia wymagania: - mikrobiologiczne określone w części A załącznika nr 1 do rozporządzenia; - chemiczne określone w części B załącznika nr 1 do rozporządzenia." |
Zatem krótko mówiąc, pod tym pojęciem rozumiemy wodę wolną od zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych.
Trzeba też pamiętać o zasadach wydawania napojów:
- Woda i inne napoje muszą być dostępne w ilościach zaspakajających potrzeby pracowników, czyli de facto bez limitów
- Miejsce pobierania wody pitnej musi znajdować się nie dalej niż 75 metrów od stanowiska pracy każdego z pracowników
- Pracodawca jest zobowiązany zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne do pobierania wody (jak również przygotowywania, spożywania posiłków)
- Woda czy inne napoje muszą być udostępnione nieodpłatnie; niedozwolone jest wypłacanie ekwiwalentu.
Czym są "inne napoje" czy też "napoje profilaktyczne"?
W przypadku pracy wykonywanej w warunkach szczególnie uciążliwych, pracodawca jest zobowiązany zapewnić dodatkowo napoje zawierające sole mineralne i witaminy. Będzie to potrzebne, gdy zaistnieje któryś z poniższych warunków:
- Gorący mikroklimat: WBGT (wskaźnik obciążenia termicznego) powyżej 25oC
- Mikroklimat zimny: WCI (wskaźnik siły chłodzącej powietrza) powyżej 1000
- Praca na otwartej przestrzeni przy temperaturze poniżej 10oC lub powyżej 25oC
- Praca fizyczna, powodująca podczas zmiany roboczej wydatek energetyczny rzędu 1000 kcal w przypadku kobiet i 1500 kcal w przypadku mężczyzn
- Praca na stanowiskach, gdzie w wyniku czynników atmosferycznych temperatura przekracza 28oC
Powyższe czynniki to sygnał, że pracodawca powinien zapewnić napoje uzupełniające utracone w toku pracy sole mineralne i witaminy. Mogą to być więc np. napoje izotoniczne czy soki. Należy jednak pamiętać, że są one jedynie uzupełnieniem, a nie zamiennikiem wody. Niezależnie od dostarczonych napojów profilaktycznych, czysta, świeża woda nadal musi być dla pracowników dostępna bez ograniczeń.
Czy woda z kranu nadaje się jako woda pitna dla pracowników w miejscu pracy? A może tylko woda butelkowana?
Wielu pracodawców decyduje się na zakup wody butelkowanej. Nie jest to może złe rozwiązanie, ale zdecydowanie... nieidealne. Takie rozwiązanie wymaga pilnowania kłopotliwych i często kosztownych dostaw, składowania nieporęcznych zgrzewek oraz utylizacji dziesiątek plastikowych butelek. Wszystko to jest szczególnie dokuczliwe latem, gdy spożycie wody jest dość wysokie.
Pracodawcy często zadają więc pytanie: czy woda z kranu spełnia warunki? Generalnie przedsiębiorstwa wodociągowe zapewniają, że jest ona odpowiednio uzdatniona. Jednak problemem często jest instalacja, którą woda musi pokonać, nim popłynie z naszych kranów. Nierzadko właśnie na tym etapie dochodzi do pogorszenia jakości wody. Problemem jest też obecny w wodzie chlor, którego zapach i posmak skutecznie zniechęcają do picia kranówki.
Problem ten można jednak łatwo rozwiązać. Odpowiedni filtr pozwoli oszlifować jakość i smak wody. Taka woda jest czysta pod względem biologicznym i chemicznym, a stopień zmineralizowania jest porównywalny do wody źródlanej.
Filtrowana woda z sieci nie tylko skutecznie i bezpiecznie gasi pragnienie, ale ma też inne plusy: kosztuje ułamek ceny wody butelkowanej, jest dostępna bez limitów, nie wymaga składowania i utylizacji dziesiątek plastikowych butelek, jak to się dzieje w przypadku kupnej wody źródlanej.
Jak zapewnić pracownikom dostęp do świeżej, filtrowanej wody?
Bardzo często słyszymy to pytanie od naszych Klientów. W zależności od specyfiki firmy, a także liczebności i potrzeb załogi, staramy się doradzić najkorzystniejsze rozwiązanie. Oto kilka z nich:
Stojący dystrybutor wody filtrowanej z sieci.
To idealne rozwiązanie do średnich i dużych firm, które pozwala na nieograniczony, wygodny dostęp do wody. W zależności od wybranego wariantu urządzenia, dystrybutor może serwować wodę letnią, schłodzoną, gorącą i gazowaną. W naszej ofercie znajdują się urządzenia odpowiednie zarówno do przestrzeni biurowych, jak i hal produkcyjnych, a nawet placówek medycznych. Produkty z tej kategorii można zobaczyć TUTAJ.
Nablatowy dystrybutor wody filtrowanej z sieci.
Dystrybutory nablatowe działają na tej samej zasadzie, co ich wolnostojące odpowiedniki. Jedyna różnica to ich rozmiar, a więc i miejsce montażu. Dystrybutory nablatowe, jak wskazuje nazwa, zwykle umieszcza się na blacie kuchennym. To dobre rozwiązanie do niewielkich pomieszczeń. Produkty z tej kategorii można zobaczyć TUTAJ.
Fontanna wody pitnej z filtrem.
Fontanny wody pitnej to popularne rozwiązanie w szkołach, parkach, obiektach sportowych. Często sprawdzają się także w firmach, dając wygodny dostęp do wody pitnej bez konieczności stosowania kubeczków. Wśród fontann wody pitnej, występują modele zarówno standardowe, jak i wyposażone w kranik do napełniania naczyń. W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszą się fontanny wody pitnej bezdotykowe, sterowane pedałem lub sensorem zbliżeniowym. Fontanny wody pitnej, zarówno stojące jak i naścienne, można zobaczyć TUTAJ.
Fontanna lub dystrybutor wody z sieci z odpowiednim filtrem wydają się więc być najkorzystniejszym rozwiązaniem. Jakość otrzymanej wody nie ustępuje wodom butelkowanym, a cena jest nawet kilkadziesiąt razy niższa. Jest to więc nie tylko sposób na zapewnienie pracownikom dostępu do wody pitnej, ale także na cięcie kosztów w firmie.
Polecane

Dystrybutor wody Ruhens WHP 850 S Mini (ZG) z wodą zimną i gorącą

Dystrybutor wody Ruhens S WHP 850 (ZG)

Nablatowy dystrybutor wody Ruhens WHP 340 Mini woda zimna i gorąca

Dystrybutor wody Ruhens MAX WPF 2200 (ZG) woda zimna, gorąca

Dystrybutor wody Ruhens MAX WPF 2200 (ZG) woda zimna, gorąca

Dystrybutor wody Ruhens MAX WPF 2200 (ZGS) woda zimna, gorąca, gazowana

Nablatowy dystrybutor wody Ruhens UV MINI WHP 2010S (ZG) woda zimna, gorąca

Nablatowy dystrybutor wody Ruhens UV MINI WHP 2010S (ZGS) woda gazowana zimna, gorąca

Stojący dystrybutor wody Ruhens UV WHP 2010 (ZG) woda zimna, gorąca
