Kawa

Palenie kawy
Podobno to natura wskazała drogę, co należy zrobić, aby napar z ziaren kawowca smakował jeszcze lepiej, gdy podczas pożaru etiopscy pasterze poczuli przyjemny aromat unoszący się z płonącego krzewu. Z tego artykułu dowiesz się, jak sposób wypalania wpływa na smak kawy. Odpowiemy też na pytanie, czy można wypalać kawę w domu.
Czytaj więcej
Z poradnika młodego zielarza. Domowa kawa.  Jak uprawiać kawowiec?
Słowo kawa kojarzy nam się głównie z gotowym napojem, ewentualnie z ziarnami, które goszczą w naszej kuchni. Coraz częściej jednak kawę spotkamy też... na parapecie! Wszystko dlatego, że roślina, z której pozyskujemy ziarna do ulubionego espresso, jest nie tylko piękna, ale i prosta w hodowli. Jak uprawiać kawowiec?
Czytaj więcej
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Kawiarka to proste w obsłudze urządzenie, dające możliwość przygotowania doskonałego espresso. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, by delektować się doskonałą kawą we włoskim stylu. Jaką kawiarkę wybrać? Jak przygotować kawę w kawiarce? Sprawdź!
Czytaj więcej
Co wybrać - kawiarka, ekspres ciśnieniowy czy aeropres?
Tradycyjna, włoska kawiarka, automatyczny ekspres serwujący mnogość kawowych specjałów, a może aeropres? Miłośnicy kawy dzielą się na tradycjonalistów i poszukiwaczy nowinek, a także na tych, którzy preferują alternatywne metody przyrządzania kawy. Dziś przedstawiamy pokrótce trzy z nich.
Czytaj więcej
Krótka historia espresso
Klasyka dobrze znana wszystkim miłośnikom kawy: esencjonalne, aromatyczne espresso. Samo w sobie jest doskonałym napojem, zawierającym wszystko to, za co kochamy kawę. Stanowi też bazę wielu innych specjałów kawowych, i tych czarnych, i tych mlecznych. Zapraszamy na garść ciekawostek o tym kawowym klasyku.
Czytaj więcej
pixel